Vpliv čustev na lepoto kože

Napisal/a EVEXIA v Koža / 12. 10. 2021

...
»Zaljubljenost nas naredi lepše« je znana fraza, ki se uporablja po vsem svetu. Dobri učinki pozitivnih čustev, kot sta sreča in zadovoljstvo, na stanje kože so dobro razumljeni, čeprav so znanstveni dokazi redki.

Člani raziskovalnega centra KAO iz Japonske, ki se ukvarja z razvojem formulacij, znanosti o koži in njeni senzoriki, so na podlagi hipoteze, da sta um in stanje kože povezana, izvedli znanstveno študijo. Rezultati kažejo, da se stanje kože izboljša, saj pri negi kože ustvarimo pozitivno izkušnjo za naš um.  

Ugotovili so, da čustva, ki jih doživljamo med nego svoje kože, izvirajo predvsem iz občutka dotika na koži. Zaradi tega so najprej identificirali teksture kreme, ki krepijo pozitivna čustva, ter različno občutki dotika. Občutki, kot so »gostota«, »dobra vpojnost v kožo« in »vlažilna tekstura« so bili še posebej pomembni.  

Te ugotovitve niso potrdili le subjektivni odgovori na vprašalnik, ampak tudi meritve možganskega pretoka krvi. Pokazale so, da so se pozitivna čustva povečala, ko je bila uporabljena krema, namenjena povečanju teh treh občutkov dotika.  



Izvedli so tudi poskuse za proučevanje učinkov čustev na videz kože z uporabo takšne kreme. Po štiritedenski uporabi kreme doma so udeleženci v skupini z najvišjo vrednostjo pozitivnih učinkov pokazali največje izboljšanje videza kože v primerjavi s skupino s sorazmerno nizkimi ocenami. Na podlagi teh ugotovitev se lahko povzame, da pozitivna čustva, nastala med nego kože, vplivajo na boljše stanje in izgled kože.  

O učinku nege kože se je navadno razpravljalo le na podlagi delovanja aktivnih sestavin in tehnologije oblikovanja. Nove ugotovitve pa kažejo, da je lahko tudi pristop, ki se nanaša na čustva, koristen za razvoj kozmetike za nego kože, ki vodi do lepšega izgleda kože. Učinek je viden predvsem zato, ker skrb zase in za svoje zdravje v nas spodbuja pozitivna čustva, ker skrbimo zase in se imamo radi.  

Zato vam pri EVEXIA priporočamo, da iz naše številne ponudbe poiščete kremo, ki bo idealna za vas in ob skrbi zase zažarite še bolj kot ponavadi. 


Powered by Froala Editor

Najnovejše objave na blogu

...
Mastno lasišče in suhe konice – kaj narediti?

Naši lasje lahko imajo od lasišča do konic popolnoma različne potrebe. Če imate mastno lasišče in suhe konice točno veste, kaj mislimo.

Preberi več
...
Kako izbrati najboljše kokosovo olje za nego kože

Tokrat vam predstavljamo nekaj nasvetov pri izbiri kakovostnega kokosovega olja, najboljšega za nego vaše kože. Žal se vse pogosteje pojavljajo izdelki, rafinirani z različnimi sestavinami in pojav izkoriščanja živali, ki ga uporabljajo nekateri proizvajalci. Zato vam predstavljamo nekaj nasvetov, kako izbrati olje, ki bo najboljše za vas, kot tudi za okolje in živali.

Preberi več
...
Rutinska nega kože izboljša kvaliteto življenja

Ljudje kupujemo najrazličnejše kozmetične izdelke in smo vsak dan v stiku z njimi.

Preberi več