Razkrivamo 10 mitov o koži, ki jih moraš poznati

Napisal/a EVEXIA v Koža / 04. 06. 2021

...
Ko bi le vedeli, kako si poškodujemo kožo, ne da bi se tega zavedali, ker smo se navadili mitov, ki jih vsakodnevno slišimo: krema za sončenje preprečuje porjavitev, naravni izdelki so popolnoma neškodljivi itd. Zahvaljujoič temu članku želimo razkriti mite, ki jih slisišimo tako pogosto, da boste lahko resnično poskrbeli, ...

1. Bolj kot se peni, bolj čisti. NI RES

Popolnoma narobe. Morda je lepše, če se peni, a čistilo, ki se ne peni, je enako učinkovito. Večina sredstev za čiščenje ekcemov se sploh ne peni in so kremna, vendar je koža po uporabi prav tako čista. 

2. Izpostavljenost soncu zdravi akne.  NI RES

Žal se zdi, da izpostavljenost soncu akne kratkoročno nekoliko olajša, dolgoročno pa bo zagotovo poslabšala njihov videz. Ko te mučijo akne, je najbolje omejiti izpostavljenost soncu in med daljšo izpostavljenostjo nanesti kremo za sončenje. 

3. Zaščita pred soncem (UV filter) preprečuje porjavitev. NI RES

Krema za sončenje z UV filtrom ne preprečuje porjavitve. Kožo ščiti in preprečuje, da bi UVA žarki, odgovorni za sončne opekline, in UVB žarki, odgovorni za kožni rak, vstopili v kožo. 

4. Naravni izdelki so popolnoma varni za kožo. NI RES

Ni nujno, da je izdelek dober za kožo, samo zato, ker je »naraven«.

Primer: veliko žensk ličila odstranjuje s kokosovim oljem, ker je bolj naravno kot kozmetični odstranjevalci ličil. Na žalost kokosovo olje ustvarja žepke vode pod očmi in lahko vodi do alergičnih reakcij kože pri nekaterih posameznikih. 

Ne smemo tudi pozabiti, da je bolje uporabljati tisto, ker je bilo zasnovano posebej za naše potrebe, kot pa izdelke, katerih stranskih učinkov ne poznamo. 

5. Mastno kožo je potrebno »razmastiti«. NI RES

To je ena najslabših stvari za mastno kožo. Popolna odstranitev zaščitne folije s kože bo povzročila, da si bo koža želela ponovno ustvariti to pregrado z ustvarjanjem še več sebuma (olja na koži). Tega si ne želimo. 

Pomembno je, da obraz (največ 2-krat na dan) očistimo s čistilom, posebej zasnovanim za mastno kožo, ki ne bo poškodovalo zaščitnega filma. 

6. Mastna koža ne potrebuje vlažilne kreme. NI RES

Po prejšnjem mitu veste, da morate obraz očistiti dvakrat na dan (nič več, nič manj), nato pa nanesti vlažilno kremo, tudi če je vaša koža ponavadi mastna. 

Če obraz očistite, brez da bi nato nanesli vlažilno kremo, namenjeno za mastno kožo (običajno brez olja), bo koža poskušala ustvariti več sebuma, ker ne bo dovolj navlažena. 

7. Če imate suho kožo, morate piti več vode. RES JE in NI RES

Res je, da ko je vaša koža suha, lahko s tem pokaže, da telesu primanjkuje vode. Na dan moramo spiti približno 1,5 litra vode, da bo naše telo dobro hidrirano. 

Ampak ni dovolj, da pijemo vodo, da se naša koža rehidrira. Zjutraj in zvečer moramo nanašati vlažilno kremo, da lahko naše telo to vodo tudi zadrži. 

Ta mit je za nekatere ljudi tudi napačen. Za suh tip kože je značilna nezmožnost kože, da zadrži vodo v telesu. Torej, tudi če ti ljudje pijejo dovolj vode, je koža ne bo mogla zadostno zadržati. 

8. Pod očmi nanesite hladno žlico, da zmanjšate zabuhlost. RES JE

To so upoštevale že naše babice in prababice. Ker je žlica hladna, bo kožo zrahljala in razčistila. 

9. Temnejše polti ne potrebujejo zaščite pred soncem. NI RES

Čeprav so ljudje s temnejšo poltjo manjkrat opečeni, so vsi izpostavljeni UVB žarkom, ki prodrejo globoko v kožo. Zato temnejša polt ne ščiti pred kožnim rakom. Torej morajo tudi vsi s temnješo poltjo, ki so le redko opečeni in hitro porjavijo, nositi primerno zaščito pred soncem. 

10. Milo je dobro za kožo. NI RES

Milo ima močan razmaščevalni učinek, ki je premočan za kožo. Uniči zaščitno pregrado kože, zaradi česar je ranljiva, kar pogosto povzroča težave s kožo kot so suhost, alergije, draženje itd. 

Za obraz je nujno uporabiti čistilo za obraz, prilagojeno vašemu tipu kože. 

Za telo se izogibajte vsem izdelkom, kjer piše »milo«, raje posezite po dermatološkem milu (npr. Dove). Če imate suho in občutljivo kožo, poiščite gele za umivanje telesa, ki so precej bolj nežni na koži. 

To je to, resnično upamo, da vam bodo ti razkrinkani miti pomagali, da boljše poskrbite za svojo kožo.

Najnovejše objave na blogu

...
Mastno lasišče in suhe konice – kaj narediti?

Naši lasje lahko imajo od lasišča do konic popolnoma različne potrebe. Če imate mastno lasišče in suhe konice točno veste, kaj mislimo.

Preberi več
...
Kako izbrati najboljše kokosovo olje za nego kože

Tokrat vam predstavljamo nekaj nasvetov pri izbiri kakovostnega kokosovega olja, najboljšega za nego vaše kože. Žal se vse pogosteje pojavljajo izdelki, rafinirani z različnimi sestavinami in pojav izkoriščanja živali, ki ga uporabljajo nekateri proizvajalci. Zato vam predstavljamo nekaj nasvetov, kako izbrati olje, ki bo najboljše za vas, kot tudi za okolje in živali.

Preberi več
...
Rutinska nega kože izboljša kvaliteto življenja

Ljudje kupujemo najrazličnejše kozmetične izdelke in smo vsak dan v stiku z njimi.

Preberi več