Najhujši sovražniki občutljive kože

Napisal/a EVEXIA v Koža / 04. 06. 2021

...
Občutljiva koža...ali res vemo, kaj je občutljiva koža? Ta članek sem se odločila napisati za vse, ki imajo težave s kožo, saj sem v zadnjem času tudi sama imela podobne težave. V tem prispevku bom delila svoje številne ure raziskav in osebnih izkušenj, da vam pomagam skrbeti za vašo občutljivo kožo.

Kaj pravzaprav je občutljiva koža?

Najprej morate vedeti, da je občutljivost kože stanje in ne tip kože, zato se lahko zgodi, da imate kožo občutljivo, ne glede na tip kože (normalna, suha, mastna ali kombinirana). 

Torej, kaj je občutljiva koža? Opredeljuje jo pogostost rdečice in njena intenzivnost, ki se razvije zaradi občutljive kože. Za občutljivo kožo je značilno: 

    Suha koža

    Draženje

    Srbenje

    Vnetje

Vem, številni od teh simptomov so zelo podobni simptomom alergijske reakcije. Ja, ljudje z občutljivo kožo sprva res mislijo, da so alergični na kozmetične izdelke. Če so vaši simptomi resni in se samo slabšajo, vam svetujem, da obiščete dermatologa ali zdravnika, ki edini lahko diagnosticira alergije in resnejša kožna obolenja. 

Koža, ki lahko postane občutljiva

 Ljudje, ki so nagnjeni k občutljivi koži imajo

-    svetlo kožo, ki se pogosteje odziva na dražilne snovi, 

-    mlado ali zrelo kožo, torej otroci in starostniki,

-    kožna obolenja, kot so akne, rozacea, luskavica, ekcemi in druge kožne bolezni,

-    določena zdravila, ki povzročajo prekomerno občutljivost kože,

-    nekateri moški, ki se brijejo,

-    ljudje, ki so bolni. 

 Kako skrbeti za občutljivo kožo?

Kaj torej lahko storimo za zmanjšanje simptomov takšne reaktivne kože? 

Najprej se je treba izogibati dražilnim dejavnikom. Ti so: 

-    Prekomerna izpostavljenost soncu, vetru, vročini, mrazu ter klimatskim napravam.

-    Vroča voda.

-    Drgnjenje kože v kopeli ali prhi.

-    Voda iz pipe s prekomerno količino apna.

-    Alergeni.

-    Tobak, alkohol in začimbe.

-    Onesnaževanje.

-    Mila in nega, neprimerna za vaš tip kože ali nekakovostna nega.

-    Kombinirana uporaba preveč nege ali preveč ličil.

Dražilne komponente, ki se jim je treba izogniti:

- Vsi izdelki, ki vsebujejo parfume, in parfumi sami (bolje je, da parfum popršite na oblačila in ne neposredno na kožo).

- Nekaj močnih detergentov in mil.

- Pilingi.

- Izdelki, ki niso "hipoalergeni" ali "nekomedogeni" (kar pomeni, da zamašijo pore kože).

- Eterična olja (razen v zelo majhnih odmerkih).

- Kozmetika, ki vsebuje alkohol.

- Uporaba začimb – ponavadi se rdečica in suhost pojavita naslednji dan. 

Nega občutljive kože

Čiščenje

Sama sem spoznala, da moja koža ne prenese vode iz pipe. Včasih sem si obraz umila kar pod prho, kjer je bila voda prevroča in pretrda zaradi apna, kar je povzročilo svetlo rdeče lise na obrazu, močno suhost in draženje. Med raziskovanjem, kako naj umijem kožo, brez vode, sem odkrila micelarne vode (npr. Bioderma).  Za normalno do mastno kožo uporabljam micelarno vodo namenjeno prav temu tipu kože, obstaja pa tudi različica za suho in občutljivo kožo. Vse, kar morate storiti, je, da namočite bombažno blazinico in z njo nežno potujete po obrazu in... to je to!

Če zares želite uporabiti čistilo z vodo, sem odkrila termalno vodo! Je voda, obogatena z minerali, ki je zelo nežna za kožo in se prodaja v obliki razpršila. Osebno jo uporabljam tik pred vlažilno kremo, saj občutljiva koža zlahka izgubi sposobnost zadrževanja vode. Kožo hidriram s termalno vodo in na njo nanesem vlažno kremo, ko je koža še vedno vlažna.

Piling

Zelo zelo nežen piling, moja koža jih niti ne prenaša. Kaj torej storiti? Obstajajo maske, ki čistijo pore. Izberite tiste, ki temeljijo na roza glini in ne na zeleni glini, ki kožo izsuši. V istem tednu lahko izmenjujete prečiščevalno masko in hidratantno masko, ki kožo pomaga globinsko hidrirati. Masko lahko sperete s termalno vodo;)

Vlažilna krema

Za občutljivo kožo je pomembno, da vlažilno kremo izberete glede na tip kože, pa tudi brez alkohola, ki kožo draži. Priporočam tudi uporabo lažje vlažilne kreme zjutraj in bogatejše za noč. 

Ličenje

Kar zadeva ličila, priporočam, da nosite tekočo ali kremno podlago (kot je CC krema), ki je vlažilna. Podlagi v prahu se je treba izogibati, saj kožo izsuši. Če vaša obraz potrebuje osnovno podlago, izberite takšno z zaščitnim faktorjem, ki bo dodatno zaščitil kožo pred zunanjimi dražilnimi učinki.

Vedite, da je vsaka občutljiva koža drugačna. Delila sem svojo osebno rutino, kot vodilo, vendar to ne pomeni, da bo ta rutina popolna za vas. Začnite s poznavanjem svojega tipa kože, nato pa lahko prilagodite nasvete v tem članku. Iskreno upam, da vam bo pomagal pri izbiri popolnega izdeleka za nego vaše kože!

Najnovejše objave na blogu

...
Mastno lasišče in suhe konice – kaj narediti?

Naši lasje lahko imajo od lasišča do konic popolnoma različne potrebe. Če imate mastno lasišče in suhe konice točno veste, kaj mislimo.

Preberi več
...
Kako izbrati najboljše kokosovo olje za nego kože

Tokrat vam predstavljamo nekaj nasvetov pri izbiri kakovostnega kokosovega olja, najboljšega za nego vaše kože. Žal se vse pogosteje pojavljajo izdelki, rafinirani z različnimi sestavinami in pojav izkoriščanja živali, ki ga uporabljajo nekateri proizvajalci. Zato vam predstavljamo nekaj nasvetov, kako izbrati olje, ki bo najboljše za vas, kot tudi za okolje in živali.

Preberi več
...
Rutinska nega kože izboljša kvaliteto življenja

Ljudje kupujemo najrazličnejše kozmetične izdelke in smo vsak dan v stiku z njimi.

Preberi več