Kodrasti lasje - pravilna nega za naravne ali zravnane kodraste lase

Napisal/a EVEXIA v Lasje / 04. 06. 2021

...
Ne glede na to, ali ste privrženec gibanja »nappy lasje«, (sestavljanka iz angleških besed »natural - naravni« in »happy – srečni«) ki spodbuja, da pustimo lase v njihovi naravni obliki in teksturi, so kodrasti lasje (naravni ali umetni) praviloma vedno bolj suhi, občutljivi in lomljivi.

Naravno kodrasti lasje so večinoma zelo gosti in sploščeni. Rastejo bližje in bolj tesno ob lasišču kot ravni lasje. Pomanjkanje vlage in predvsem mraz povzročita krčenje por in zmanjšanje sebuma na lasišču. Posledica tega so srbenje na rastišču las, luščenje kože in zelo suhi lasje. 

Če niste privrženec še enega gibanja, ki odsvetuje uporabo šampona za umivanje las (le vodo), je tukaj nekaj nasvetov, kako lahko vaši kodrasti lasje zasijejo v vsej svoji lepoti (in gostoti). 

Uporaba šampona

Izberite šampon, ki bo lase nahranil z naravnimi rastlinskimi olji (avokadovo olje, shea maslo, arganovo olje) in bogatimi esencialnimi maščobami. Takšne sestavine v šamponiu zagotavljajo mehkobo las in jih ščitijo pred izsušitvijo. 

Šampon se nanese na mokre lase. Za orehovo jedro veliko količino šampona naneseite na roke, ga v rokah spenite, s konicami prstov masirajte lasišče 2 do 3 minute z majhnimi krožnimi, saj s tem stimulirate lasne vršičke. Pustite delovati še 2 do 3 minute in nato lasišče temeljito sperite. 

Dodatna nega

Maska

Enkrat ali dvakrat tedensko nanesite na lase masko na osnovi keratina, ki lase globinsko neguje in nahrani. Primerna je predvsem za lase, ki so poškodovani od morebitnega ravnanja, saj jim povrnete fleksibilnost. 

Maske omogočajo lažje razčesavanje las in jih pripravijo na ravnanje. 

Masko uporabite PO šamponiranju, nanesite jo od korenin do konic. Pustite delovati 10 do 20 minut. Glavo si lahko tudi zavijete v toplo brisačo za več učinka. Temeljito splahnite s vodo in lase posušite. 

Vlažilna krema - balzam

Vlažilne kreme in drugi balzami omogočajo mehkost in sijaj las. Zasnovani so iz vlažilnih in zaščitnih aktivnih sestavin. Znatno olajšajo oblikovanje in razčesavanje las. 

Balzam za lase se nanese po uporabi šampona na mokre lase. Vmasirajte ga od korenin do konic in pustite delovati nekaj minut. Lase nato temeljito sperite. 

Vlažilna krema se nanese na suhe ali skoraj suhe lase (posušene z brisačo), po uporabi šampona. Krema se ne izpira in se uporabi kot zaključni izdelek. Lahko jo nanesete kako pogosto želite. 

Dodatni nasveti

    Las ne umivajte pogosteje kot dvakrat na teden, da jim ne odvzamete vso vlago in sebuma z lasišča.

    Ne umivajte las s prevročo vodo, saj ta lasišče dodatno izsuši.

    Poskusite omejiti uporabo sušilnika za lase, saj ta izsuši lasišče in poškoduje lase.

    Maska s kreatinom in različnimi olji se pri zelo suhih laseh lahko uporablja kot nočna maska (najbolje je lase zaviti v brisačo, da z oljem ne zamažete posteljnine). 

    Uporabljajte glavnik z redkimi zobmi, da lase nežno razčesete. 

    Izogibajte se pretesnim kitkam, čopom in pretežkih podaljškov. 

    Uporabljajte dodatke za zaščito las, ko jih želite ravnati. 


Najnovejše objave na blogu

...
Mastno lasišče in suhe konice – kaj narediti?

Naši lasje lahko imajo od lasišča do konic popolnoma različne potrebe. Če imate mastno lasišče in suhe konice točno veste, kaj mislimo.

Preberi več
...
Kako izbrati najboljše kokosovo olje za nego kože

Tokrat vam predstavljamo nekaj nasvetov pri izbiri kakovostnega kokosovega olja, najboljšega za nego vaše kože. Žal se vse pogosteje pojavljajo izdelki, rafinirani z različnimi sestavinami in pojav izkoriščanja živali, ki ga uporabljajo nekateri proizvajalci. Zato vam predstavljamo nekaj nasvetov, kako izbrati olje, ki bo najboljše za vas, kot tudi za okolje in živali.

Preberi več
...
Rutinska nega kože izboljša kvaliteto življenja

Ljudje kupujemo najrazličnejše kozmetične izdelke in smo vsak dan v stiku z njimi.

Preberi več