Kako izbrati pravilno zaščito pred soncem

Napisal/a EVEXIA v Koža / 04. 06. 2021

...
Prihod poletja in sončnih dni je pred vrati in samo eno vprašanje vam ne da spati: »Katero zaščito pred soncem izbrati?«. Med kremami, mlekom, olji, spreji...več ne najdete sami sebe. EVEXIA je tukaj, da vam pomaga poiskati idealno vrsto zaščite za vašo kožo!

Kakšen zaščitni faktor naj izberem zase?

Kot prvo je potrebno izbrati zaščitni faktor (SFP) primeren vašemu tenu kože, torej vaši barvi kože. 

Obstajajo različni nivoji, glede na barvo kože, označeni so s črkami SFP, sledi jim številka. Kratica SFP v angleščini pomeni »Sun Protection Factor« (Solar Protection Factor, včasih zapisan tudi kot IP: Protection Index). Slovenski prevod se glasi nekako takole: »sončni zaščitni faktor«. 

SFP 15: Srednja zaščita, za zelo temno kožo, ki je ne opeče.

SFP 30: Visoka zaščita, za svetlo kožo, ki hitro porjavi, opečena postane po dolgotrajni izpostavljenosti soncu.

SFP 50+: Zelo visoka zaščita, za zelo svetlo kožo, ljudi z rdečimi lasmi, pegicami, ki so hitro opečeni in težko porjavijo. To stopnjo zaščite se priporoča, če se pozimi nahajate v gorah. 

Kako pa primerno zaščititi otroke?

Otroška koža je nezrela, tanjša in zato bolj občutljiva. Na tipičen dan na plaži je otroška koža trikrat bolj izpostavljena UV sevanju kot koža odraslih. Zato mora biti vedno zaščitena z zelo visokim indexom zaščite (30 ali 50+).

Krema, mleko, olje...kakšna je razlika?

Teksturo zaščite je najbolje izbrati glede na tip kože in del telesa, ki ga želimo pred soncem zaščititi.

  • Če imate suho ali občutljivo kožo, raje izberite kremo namesto mleka. Tekstura kreme je bolj prijetna in odporna na vodo. 
  • Mleko (kot tekočina ali emulzija) je po teksturi najbolj primerno za normalno do mešano, in mastno kožo, kot tudi za mlado kožo. Bolj je praktično poleti, saj se ga lažje razmaže kot kremo. 
  • Olja za zaščito pred soncem ali meglice imajo enak učinek kot krema, če imajo enak faktor. Potrebno je paziti, da jih res nanesete v zadostni količini, saj jih navadno zaradi lahke mazljivosti prepogosto nanesemo v pretankem sloju. Posledica tega je, da zaščita ni popolna.
  • Spreji omogočajo bolj enakomeren nanos. Priporočljivi so za nanos na večje dele telesa, v nasprotju z mazilom v stiku, ki je namenjeno natančni aplikaciji, kot so ustnice, ušesa, rane...
  • Mineralne kreme so bile razvite za netolerantno kožo, nagnjeno k alergijam. Kot pove ime, so sestavljene iz mineralnih olj, ki zmanjšajo verjetnost alergij.
  • Tudi lasje imajo pravico, da so primerno zaščiteni! Da se izognemo poškodbam in zavarujemo lasišče (predvsem na predelu prečke), so nekateri laboratoriji razvili posebne izdelke namenjene zaščiti las in lasišča.
  • Za občutljivo kožo z morebitnimi pooerativnimi poškodbami obstajajo kreme, ki zaščitijo rane, ki jih lahko sonce dodatno poškoduje. Obstajajo kreme za vsako tegobo: akne, alergije, občutljivost... 

Za tiste, ki zaradi sončne zaščite ne želijo ostati brez nanosa pudra: na voljo je veliko obarvanih krem, ki nudjio zaščitni faktor. Nekatere BB kreme imajo že označen SFP faktor. Ker njihova učinkvitost še ni popolnoma analizirana, vseeno priporočamo nanos sončne zaščite pred nanosom pudra. 

Večina proizvajalcev je razvila tudi izdelke za otroke, ki so nekoliko obarvane, da starši lahko zagotovijo enakomeren nanos po koži. Ta obarvanost izgine, ko koža kremo vpije. 

Za varno uživanje na soncu sledite še tem nasvetom: 

  • Ne izpostavljajte se soncu med 11. in 16. uro, saj so tedaj UV žarki najbolj nevarni.
  • Obnovite nanos zaščitne kreme, mleka, olja...na 2 uri, saj po tem času postane manj učinkovito, ker ga koža vpije. Enako velja za ponoven nanos po plavanju, tudi, če je krema vodoodporna. 
  • Ne izpostavljajte soncu majhnih otrok, dajte jih v senco s klobukom, očali in lahkimi oblačili. Pogosto jim navlažite kožo. 
  • Upoštevajte rok uporabe na svojih izdelkih, posebej, če je embalaža že odprta, saj je življenska doba bakterij v kremi omejena. Po poteku roka uporabe se kremam zmanjša učinkovitost. 
  • Za pripravo kože na izpostavljenost soncu so na voljo tablete, ki omogočajo hitrejšo in bolj enakomerno porjavitev. Vendar pazljivo, niso nadomestilo za zaščitno kremo!
  • Če potujete z letalom ne pozabite, da lahko s seboj v kabino prinesete zgolj tekočine do 100 ml. Poiščite potovalne velikosti izdelkov, da se izognete nepotrebnemu stresu na letališču. 


Najnovejše objave na blogu

...
Mastno lasišče in suhe konice – kaj narediti?

Naši lasje lahko imajo od lasišča do konic popolnoma različne potrebe. Če imate mastno lasišče in suhe konice točno veste, kaj mislimo.

Preberi več
...
Kako izbrati najboljše kokosovo olje za nego kože

Tokrat vam predstavljamo nekaj nasvetov pri izbiri kakovostnega kokosovega olja, najboljšega za nego vaše kože. Žal se vse pogosteje pojavljajo izdelki, rafinirani z različnimi sestavinami in pojav izkoriščanja živali, ki ga uporabljajo nekateri proizvajalci. Zato vam predstavljamo nekaj nasvetov, kako izbrati olje, ki bo najboljše za vas, kot tudi za okolje in živali.

Preberi več
...
Rutinska nega kože izboljša kvaliteto življenja

Ljudje kupujemo najrazličnejše kozmetične izdelke in smo vsak dan v stiku z njimi.

Preberi več